fredag 25. januar 2013

Brev til Filemon

Atle Næss  griper inn i en tidsperiode som vi knapt kjenner til via Apostlenes gjerninger. I Teltmakeren  befinner vi oss i Efesos og rundt i Lille Asia for ca 2000 år siden.
Den unge kristendommen bygges i skjul av Romas makt og "ultra-jøder", som ser i den en trussel mot deres enevelde både politisk, sosial og religiøs.Hvis slavene blir frie menn, vil laugene miste sine fordeler?  Hvis kristendommen sprer seg utenfor Palestinas grenser, hva vil det bli av ærefrykt for den gudommelige keiseren i Roma? Vil yppersteprestene miste sin status som mellomledd mellom Gud/gudene og folket?
I en brytningstid, blir det bestandig de som har en eller annen form for makt, som skjelver mest. Det opplever vi gang på gang, uansett land og tid. I så måte er romanen en liten vekkelse, og byr på mye refleksjon rundt misjonering og fanatisme.
Dessuten gir boken en rik beskrivelse av en tid og en kultur, som vi har bygd på fram til i dag, uten å kjenne den særlig godt.
Vi har jo hørt på lesningen av Paulus brev til Galaterne, til Efeserne, men husker vi at han skrev til Filemon for å be ham å frigjøre Onesimus, hans rømte slave. Onesimus som er hovedpersonen  i denne romanen,  balanserer med sunt vett  Paulus sin visjon om en hel verden tilhørende Kristus.Utviklingen i hans liv, fra gjetergutt til Paulus`s høyre hånd, er altomveltende, og å følge ham blir et spirituelt eventyr som kan bli ganske berikende.
7

Ingen kommentarer: