mandag 13. oktober 2008

Krim på klosteret


Siden I rosensnavn av U. Ecco, har sjanger florert. Klostrene , uansett tidsepoke, er et lukket miljø, hvor en kriminal - eller et spenningsplott kan begrenses kraftig. En rekke ingredienser forblir fra bok til bok uansett forfatter: den onde munken, den troskyldige novisen, den upålitelige abbeden, osv.
I sin nest siste bok - Oppløsning - legger C.J. Sansom intrigen i Tudors tid, når Cromwell gjennomfører reformasjonen under Henrik VIII, og det er ikke særlig populært hos papistene! Mordene kommer fortløpende ...
For de som har fått sansen for Tv-serien om samme kongen, kan boken tilføre en del lettleste og historiske tilleggsinformasjoner. Boken tiltalte meg nemlig mer på grunn av dem enn av spenningen i intrigen. Jo, den er spennende, men ikke mye mer! Dessuten har Press- forlaget gjort et slett korrekturarbeid, og jeg lot meg stadig irritere av grove feil. Fy!
5,5

Bare elendighet...



ønsker seg tilbake til sin ungdom uten den livserfaringen en har fått etterpå! De to hovedpersonene i filmen "4 mnd, 3 uker og 2 dager" avslutter filmen ved å bestemme at ".... dette skal vi aldri mer snakke om". Filmen forteller langsomt, kameraet dveler ved ansiktsuttrykkene, og følger protagonistene en dag og en natt, da den ene av dem skal foreta en illegal abort i Romania, anno 1987. Livet deres er mildt sagt grått, omgivelsen uvennlig, samfunnet kvelende. Gjennom det momentet av jentenes liv, beskriver Cristian Mungiu et politisk regime uten sidestykk.

Filmen er beregnet for voksne, og skal helst ikke lånes til lørdagskos. Men den er informativ, utrolig velspilt, og innbyr til refleksjon, selv om den kunne være ca.10 min. kortere. Den fikk Gullpalmen i Canne i 2207.
6,5