tirsdag 10. september 2013

Lysår

Et ekteskap står for fall.Ekteparet Nedra og Viri bor ved New York City med sine to barn i en herskapsvilla ved Hudson-elva. Alt virker tilsynelatende perfekt på overflaten, men kjærlighetens muligheter for å overleve smuldres bort. Begge blir dratt mellom kampen å holde sammen eller skille lag. Samlivet blir skildret fra begge ektefellenes tanker og følelser, slik at du får to parallelle historier i en bok som skildrer familielivets samhørighet samt håpløsheten  og utroskapen.
Ingen lett roman å oppsummere fra 60-tallets Amerika.. Et stort persongalleri, så man må følge godt med i svingene.Historien er varsomt og ømt beskrevet. Forfatteren skriver stemningsfullt, med observasjoner som kan være enkle, men billedskapende og sanselige.Boka vipper ikke over til det sentimentale, og unngår også oppsummeringer og gjentakelser.En leseverdig stor roman med gode skildringer og detaljer som krydrer beskrivelsene. Alt mesterlig ømt skrevet.
Den Amerikanske poeten Randall Jarrell skrev en gang at en forfatter bør huske "at selv den mest grusomme og tragiske kunst, må gi leseren glede" Dette gjelder i høy grad denne bokas forfatter. Han blir nok stående som en skildringens mester av sted og mennesker.
9