tirsdag 24. mai 2011

En kjip barndom lager ikke nødvendigvis tapere

Mange forfattere har gravet dypt i egen barndoms elendighet for å skape en roman. Vanligvis er det ikke en genre som jeg foretrekker å lese: selvransakelser i de minste detaljer, rettferdiggjørelsen eller fordømmelsen av de voksne og ofte selvmedlidenheten føles som usunn nysgjerrighet.  Dimitri Verhulst skåner leseren for alt dette. Han beskriver en verden av fattigdom og alkoholisme som den eneste han kjente som barn. Om han følte at ikke alt stemte, men var stolt av å tilhøre klanen, uansett dårlige rykter og manerer. Han betrakter familiemedlemmer, og beskriver dem som de er uten å dømme, akkurat som barna flest gjør. Verhulst skiller seg dermed fra mange andre forfattere ved å glemme, i største deler av boken, at han er voksen. Han brukker barnas øyne og forståelse, og dermed skapes en befriende fandenivolsk verden som tross alt skapte den mannen han er i dag. Jeg har truffet mange barn som bodde på institusjoner, og ikke var elsket: alle hadde en lojalitet uten grense mot sitt opphav. Det har Dimitri Verhulst også, og den har sikkert bidratt til å skape en forfatter utenom de vanlige. Kjipt betyr ikke nødvendigvis miserabelt!

Om guder og mennesker

En san fortelling om 8 fredsmenn konfrontert til  fanatismen og påfølgende grusomheter. Men selve fanatismen kan ha mange ansikter, akkurat som fromheten og troen kan ha det for munkene. Når livet deres stod på spill under islamistiske opprøret i Algerie (1996), valgte de - mot alle formaninger- å bli i klosteret sitt, sammen med innfødte som var like mye truet som dem. Seks av dem døde halshugget, og det gikk sjokkbølger over hele Europa da massakren ble kjent. Filmen følger korsveien deres mot en slik bestemmelse: tvilen, redselen ,men også en ufattelig sterk tro på Gud, mennesker og misjonen deres.
For dem av oss som er kristne, vil filmen være oppbyggende, og dermed kjærkommen. For andre, vil filmen være en etisk og etnisk reportarsje av de skjeldne. Uansett standpunkt, vil ikke filmen la være å påvirke.  Ta deg tid å la den synke ned i deg, du vil føle deg beriket uansett.
9