onsdag 21. januar 2009

Mars fioler



1.bind i trilogien "Berlin Noir" , er en spennings- og historisk roman i ett.
På den ene siden, en ex-politimann som er blitt lei av den korrupte organisasjonen, på den andre siden Hitlers regimet som forsterker grepet om makten og viser et glansbilde av regimet under OL i Berlin 1936.
Som spenningsroman, innholder boken alle gode ingredienser: en helt som har sine sviner i skogen eller ikke skyr noenting for å oppnå både resultater og penger, skruppelløse bi-personer, pene damer, mørkebrune kontor osv.
Som historisk roman, er boken tuftet av personligheter som er siterte ved navn eller lett gjenkjennelige. Deres politiske maktspill, som skulle være så godt kjent, er beskrevet på en så fandenivolsk måte, at det er rett og slett spennende å lese igjen om det .
En original synsvinkel for å presentere en intrige som i utgangspunkt ikke kommer med noe nytt.
7

Saman er ein mindre aleine av Anna Gavalda.



Mitt første møte med Anna Gavalda, og det blir helt sikkert ikke det siste.

Her skriver hun om kjærlighet, vennskap, kunst, matlaging og alderdom. Interessante personer med interessante interesser.

Vi er i Paris og blir kjent med fire sårede og ensomme personer, som av ulike grunner kommer til å møtes. Veldig gode personskildringer og vi blir godt kjent med hovedpersonene, Franck - mesterkokk, Camille - vaskedame og tegner, Philibert - huseier og Paulette - Franck sin bestemor.

En trist og vakker roman, om mennesker som klarer seg til tross for vanskelig oppvekst og motgang.

Denne gangen var det lydboka jeg tydde til og det angrer jeg ikke på. Oppleseren Arnhild Litlerè var god. Boka er skrevet på nynorsk og oppleserens stemme og dialekt passet veldig godt til denne boka.

Romanen er filmet og filmen finnes også på biblioteket. Vet ikke riktig om jeg skal ødelegge denne fine leseopplevelsen med å se filmen. Boka er jo som regel best. Men er jo litt spent på hvordan personene ser ut!

9