tirsdag 15. mars 2011

På reise med Dante

Hvem er den allmindelig leser som har gitt seg i kast med Dantes guddommelige komedie? Ikke jeg i alle fall, den virker nærmest ugjennomtrengelig. Men det finnes råd!
Leser du "Den siste Cato" av Matilde Assensi, får du vandre gjennom Skjærsilden, samtidig som du vil oppleve en knakende god fantasiroman. Dessuten er den så spekkfull av historiske fakta, at jeg måtte ty til Google og Wikipedia for å sjekke om jeg leste skrøner eller om det meste hadde virkelig skjedd. Fortellingen er sydd sammen med små og solide sting, som en gammel pergamentbok. Er du blitt fasinert av Tom Egeland eller Gerd Nygårdshaug forfatterskap, løp å lån boken, du kommer ikke til å angre.
NB: Fortvil ikke over de første kapitlene, nynorsk oversettelse av Dante kan være en prøvelse, men du vil fort lære å hoppe over kursivene.
Klikk på tittelen for å lese resyméet og kritikken av boken: det er nemlig ingen vits å gjenta Kjell Olav Jensen sine ord.
7,5

Sorgen kommer og går som havet

Sorgen er så mangfoldig! En kan sørge over et svik, et tap, et savn, en død, en lengsel,eller et mislykket søk.
Alle reagerer forskjellig: noen med hat, noen med skrik eller stillhet, noen blir gale, noen nekter å akseptere, noen gjemmer seg... I "Brottsjøer", skriver Claudie Gallay  en slags lignelse, hvor alle sorgens fassetter tilegnes ikke bare hovedpersoner i romanen, men alle som er med, fra små barn til oldinger. Alle lever  et tilsynelatende ganske normalt liv. De er som havet, skvulper for det meste små bølger, noen ganger ruller de lange dønninger, men kan bli til livsfarlige brottsjøer.
Havet er nærværende i romanen, ikke bare bildedlig, men grått og farlig for det meste.
Gallay skriver så godt sin kjærlighetsroman, at boken lukter salt og skumsprøyt, setninger bølger som vannet. Stemningen er lavmælt, det er bare i menneskenesinnet at stormen ligger ventende. For noen blir den en katarsis, for andre fortapelsen.
Jeg surfet bokstavelig over og inn i boken, og som alle vet bør man noen ganger dukke under og bli bløt. Det ble jeg, langt inn i sjela.
8