torsdag 23. juli 2015

Ikke noe nytt under sola...

Granada av Radwa Ashour (1946-2014) tar for seg samme tema som Ildefonso Falcones i "Fatimas hånd". Jeg ble likevel nysgjerrig på hvordan en egyptisk forfatterinne ville forestille den turbulente perioden, eller om hun skulle legge fram noen nye momenter om den fascinerende tidsperioden i Spanias historie.
Som Falcones, begrenser hun seg til å beskrive sameksistensen mellom jødene og muslimene i Andalusia rett etter at den spanske kongen overtok kontrollen over byen. Forfølgelsen av begge grupper er faste innslag hos begge forfattere: forskjellen er at Falcones legger et episk pust over det hele, mens  Ashour beskriver de mer og mer  innskrenkede levekår til Abu Jaafar og familien hans på en mer brutal måte.Mens Kristoffer Colombus parader i gatene, øker de kristne kravene mer og mer: tvangskonvertering, heksejakt, autodafe m.m.

Det er unektelig at muslimer og jøder ble påført store lidelser da...som nå. Men jeg savner fremdeles et mer nyansert bilde: var livet under det mauriske kongedømmet bare av melk og honning, og i så fall for hvem? Jeg leste nettopp en artikkel i "Les cahiers de la Méditerrannée" som retter et kritisk blikk mot tendensen til å forskjønne den såkalte fredelig sameksistens mellom forskjellige trossamfunn rundt i Europa og Midtøsten, også i faglitteratur. Vår egen tid vitner om noe helt annerledes, og kanskje vil nye forfattere tørre å grave litt dypere. Jeg venter i spenning...
7

Sosialreise på 16.hundretallet

Din nestes eiendom av Atle Næss.
En sjelden bok: den omfatter så mye, er mektig som en saga, byr til refleksjon, men samtidig er like lettlest som en gammeldags roman! Det er en klisjé å skrive at en bok har alt, men likevel tør jeg å skrive at i dette tilfellet, er det rett.

Anders og Solvår er bokens Romeo og Julie, fra to bondefamilier som ikke kan fordra hverandre. Den ene er fattig og tafatt, den andre litt rikere og vill. Den ene blir værende i havgapet og omsider storbonde, den andre flykter til Europa og blir skipsreder i Holland. Kjærligheten seg i mellom er rå, usagt, og må vike for viktigere ting, nemlig å overleve.

Atle Næss tar oss dypt i det norske bondesamfunn på 1600-tallet, dens levekår og utfordringer. Med ham reiser vi til Holland, der borgersamfunnet er i ferd til å ekspandere, kolonisere, og finne ut at tulipandyrking kan være en gullgruve.
Hollendere betrakter illeluktende nordmenn, deres middelmådighet, uten større ambisjoner enn å erverve seg noen dekar myr på bekostning av hverandre. Nordmenn misliker å måtte ty til den hollandske handelsflåten for å få tak i mynter og salt, og har ingen videre respekt for det folkeferdet som synes så godt om seg selv. Litt etter litt, avdekker forfatteren det universelle hos begge gruppene: hangen til å ha det bedre, koster hva det koste vil!

I denne romanen, fra 2009, vil jeg si at Atle Næss når samme høyder som  Bojer og Laxness!
9

Lasarus' kvinner

Marina Stepnova skriver om 3 kvinner i en tidsperioden som strekker seg fra før 1917-revolusjonen til Glasnost i Russland.
Alle 3 er knyttet til Lasarus: den første er morserstatningen og idealet, den andre er hustruen og fetisjen, den tredje er barnebarnet. Lasarus har et mildsagt komplisert forhold til kvinner, og hans ikke videre sympatiske personlighet legger premissene for fortellingen. Han er vitenskapsmann, forskningen diktere hele hans framferd, og han bryr seg hverken om politikken, eller hvem han tjener.
Hans menneskelig kraft går ikke upåaktet, og påvirker omtrent alt han rører, ikke minst hans kvinner.

Likevel er den turbulente tiden i Russland-Sovjetunion-Russland som ligger som bakteppe for hele boken: leseren får dermed en grundig innblikk i hvordan intelligentsia taklet og overlevde den.

Barnebarnet har fortellerstemme. Det er henne som fikk meg til å like boken. Fra en barndom som brått tar slutt, vokser hun i ualminnelige kår, uelsket, uten bestemmelsesrett, og dradd til et yrke som hun avskyr. Hun blir ballettdanserinne!
Elsker du ballett eller ikke, vil du dykke inn i miljøet, og jeg lover deg at du aldri vil se på Bolsjoj med samme øyer, etter å ha lukket boken!
8