fredag 10. januar 2014

Før monsunen

Threes Anna har skrevet en nydelig bok.
India er landet av 1000 farger, og har bestandig hatt en egen tiltrekningskraft  på forfattere som elsker falmende glans. Denne boken er ingen unntak!  Hele det vanlige bakteppet er på plass: varmen, dufter, rester av kolonialismen, klubber, småligheter og storheter som gjemmer seg i ethvert individ.
Romanens oppbygging er også ganske tradisjonell: flere aktører krysser hverandres veier, og litt etter hvert flettes hver livshistorie med hverandre seg inn i et sterk tau som binder dem ubønnhørlig sammen.
Likevel greier forfatteren å fenge leseren: karakterene er troverdige og engasjerende, og fortellingen utvikler seg i et tempo som løfter leseren med seg. Dessuten tar forfatteren seg tid til å oppsøke andre temaer, som Burma-krigen eller barnearbeid, og unngår dermed å bli oppfattet som "skribent av dameromaner".
Uansett om det er tema, skrivekunst, eller India sin skyld, er det svært vanskelig å  lukke boken, før den er ferdiglest. At en bok etterlater seg et velvære, er absolutt ikke noe å fornekte seg!
7