mandag 26. januar 2009

Lykken i livet


Den tittelen som minner om svært letttleste bøker er ikke rettferdig mot innholdet. Uten å ha noen forståelse for originaltittelen"Mutlukuk" hadde jeg valg ordet "Miraklet" i stedet.
Ö.Z. Livaneli er ikke vanskelig å lese heller, men boken er rikere enn en skulle tro ved å legge vekt på tittelen eller omtalen fra forlaget.
Vi blir kjent med 3 liv, 3 skjebner, 3 kulturelle bakgrunn som gir en ganske god forståelse av dagens Tyrkia. Landet har bestandig vært et interessant historisk tilfelle: det er en geografisk og kulturell overgang mellom Europa og Asia, det er strategisk plassert på geopolistiske kartet, og med myteomspunnet Istanbul, er det også en barometer for "allmenntistand" i verden.

Meryem fra "tilbakestående" Anatolia, Cemal som slås mot PKK, og universitetsprofessoren Irfan, har en ting felles: de vet ikke lenger hva som er rett, er malplasserte i sitt liv,og bør ta et oppgjør med det.
Forfatteren, akkurat som O. Pamuk , beskriver både Islam, kurdisk "terrorisme" og rikmannslivet med innsikt. Han unngår melodamatikken, men får fram følelser og refleksjoner hos leseren. Samtidig er han lettere lest, og, er dermed et lettere alternativ til nobelprisvinneren, om en vil tilhegne seg kunnskap om landet, og samtidig lese en god bok.

Noen lesere har ergret seg dypt over oversettelsens kvaliteten, og dette trekker ned endelig karaktersetting til

6