fredag 31. oktober 2008

Japansk tegnefilm for voksne.


Siden Walt Disney er tegnefilmene ofte oppfattet som barnefilmer for de små. Akkurat som tegneseriene har fått en voldsom utvikling mot tegnet romaner for voksne, blir flere og flere animasjonsfilmer dedikert voksne, selv om barna kan se dem.
Hayao Miyazaki har også regissert "Min nabo Totora" og "Chihiro og heksene", og begge er mer barnevennlige enn Porco Rosso.
Historien i Porco Rosso er ganske tynn egentlig: en rar rød gris slåss alene mot alle for å opprette noenlunde rettferdighet mot piratene i Adriatikken. Men for en voksen person er filmen spekket med antydninger, og er ganske krass mot alle former for totalitærisme. I så måte kan filmen falle under samme kategorien som "Kamerat Napoleon" . Navnet minner om den røde baronen, filmen legges tydeligvis til Italia i førkrigstiden under Mussolini, den kvinnelige karakteren minner både om Marlene Didrich og kvinnene i "Den store Gastby", Pocco Rossos motstander kunne være en ung Ronald Reagan.... Så er det bare å se filmen, og gjette seg fram til alle de gjemte budskapene, en artig lek for en sen høstkveld. Alle omtalte filmer finnes på biblioteket
7
Les mer om filmen
Se trailer på YouTube

Vingetyven av Tove Nilsen.


Boka handler om avstandsforelskele, mobbing, ensomhet, skilsmisse, pubertet og løsrivelse fra foreldre. Historien er skrevet i dagbokform. Historien starter litt kjedelig, men etter hvert som fortellinga skrider frem, blir personene mere interessante og og det blir en overraskende spenning, slik at du må lese videre for å se hva som hender til slutt.
Boka er i kjent Tove Nilsen stil- skildrer hverdagslivet med alle sine små detaljer- kanskje vel mye til tider, men en lett leselig bok.
5
Les mer om boken