torsdag 2. april 2009

Er kjærligheten og kunst et uttrykk for galskap?


"Kvinnen fra månen" er en biteliten bok som kan leses i løpet av en kveld eller to.

Den er skrevet av en foreløpig ganske ukjent italiensk forfatterine - Milena Agus-, og innholder alle elementer som kunne selge til gull i kiosklitteratur: en kvinne som "overreagerer" med galskap på kjærlighet, som lider av mangel av den, etterkrigstiden i en rasert Italia, den store forelskelsen som kommer for sent, alt i et trangtsynt småborgelig miljø.


Men dette, selvom det er lettlest er ikke billig litteraur, men en velskrevet bok, hvor alle ord har en rolle og en betydning.

Barnebarnet prøver å nøste opp historien om hennes kjærlige men "rare" farmoren. Hun prøver å fortelle det som hun har forstått, med stadige og tildels råe tilbakeblikk til farmorens ungdom. Men forstår hun hvorfor og hvordan? Det gjør hun sikkert men ikke før siste side i boken!


Hele boken er knapp, historien tilsynelatende svært enkel. Likevel beskriver den sjelens dype avgrunn, og blir dermed en oppbyggende roman for enhver som mener at kjærligheten i alle sine fasetter, er en viktig livsingrediens.

7

Sitrontreet


Da jeg kjøpte filmen for biblioteket, var jeg ute etter en fortelling som skulle gi meg et mer balansert bilde av palestinernes situasjone i Gaza.
Sitrontreet innfrir. Den er en palestinsk og israelisk samproduksjon, som tar for seg 2 kvinnesskjebner på hver sin side av "muren".
Filmen tar ikke parti, den beskriver hverdagen, store og små heltemodigheter fra et område i verden som oppfattes i media som forgården til helvete. Og det er det livet i Gaza er... for alle partene som er involvert!
"Små tuer kan velte store last". Den bittelite steinen av en film, er forhåpentligvis en del av den tuen, og fremkaller ikke bare vrede, men også håp, det håpet som finnes i hverdagen, i menneskelig mot, og støtte fra omverden. Se filmen, og bidra!
På YouTube
9