fredag 9. november 2012

 Atiq Rahimi er født i 1962 i Afghanistan, skriver på fransk, er oversatt på flere språk, har vunnet flere priser, og har nå utkommet med en ny norsk utgivelse "Faen ta Dostojevskij".
Siden jeg er en uhelbredelig fan av Dostojevskji og leser mest bøker om andre kulturer, kastet jeg meg på den franske utgaven.
Nå har jeg lest de 3 første kap.av boken. Resten frister ikke umåtelig,og jeg har allerede sendt den tilbake til universitetet i Bergen.
Å ta utgangspunktet i en ung mann, som har studert russisk litteratur i URSS, for å kritisere det talibanske regimet i hjemlandet, er egentlig ganske originalt. At den unge mannen- Rassul- er betatt av Dostojevskji, kan være ganske pirrende å følge med, i alle fall for den som  har lest " Forbrytelse og straff".
Men det ble ikke det!
Boken forekommer meg som en pastisj av ovennevnte verk, og ganske hysterisk sådan.
Samfunnskritikken bidrar  ikke til en bedre forståelse av Afghanistan, og bringer heller ikke fram nye elementer om landet eller dens kultur.
Naturligvis har jeg bare lest 3 kapitler, og kanskje tåler jeg ikke så godt å se gamle Fiodor Mikhajlovitsj "misbrukt", men beklager, boken duger ikke!
5