tirsdag 9. april 2013

Fagbøker i tegneserieform

Jeg liker ikke å lese "Illustrert vitenskap" eller lignende tidskrifter/bøker. De gir meg for lite og for mye! Artiklene er for korte for å gå i dybden, og for lange for å ikke irritere meg.  
"Opptegnelser fra Jerusalem" kom til biblioteket for noen dager siden. På coveret, leste  jeg:  "[...] samtidig gir denne mesteren ( Guy Delisle, 1966-, kan.) innen sjangeren  oss et bilde av Jerusalem vi neppe vil glemme". 
Umiddelbart vurderte jeg boken (333 s.) som en utvasket presentasjon av Midt-Østens konflikt; men jeg måtte jo gi en sjanse til en sjanger som jeg ikke kjenner så godt.
De 3 siste kveldene har jeg slukt boken.
Ingen side er kjedelig, nærmest hver side er grobunn for refleksjon, og inn i mellom leser vi forfatterens  dagbok over små og større begivenheter for en husfar i Jerusalem.  
Et år i den hellige byen fortelles med innlevelse, uten stigmatisering hverken av  den ene eller den andre. Dessuten er det svært forfriskende å treffe en forfatter som kaller en spade for en spade: det som er snålt er snålt, og absurde attferd pekes på.
På vandringene sine  gjennom regionen, ser han på  religionene, kulturene og ikke minst konfliktene med forundring og uten forutanelse, nesten vitenskapelig. Av så mye frihet,  oppstår det
nødvendigvis en personlig konklusjon hos leseren. Dette er en genial måte å presentere tunge eller vanskelige tema.

Nå skal jeg lese Pyongyang! Nord-Korea er på dagsorden, på tid å kunne litt mer om landet!

Forresten, Delisle lager også animasjoner. Gå til http://www.guydelisle.com/animation/animations.html#allez
8