onsdag 29. oktober 2008

Husker du Biafra?


Det var da Afrika for fullt ble definert som "den verste delen" av den 3. verden. Vi ble bombardert av Tv-bilder som tok nattesøvnen fra de fleste, vi samlet inn penger, vi gikk med konstant dårlig samvittighet, og dessverre var det noen som påstod at "sånn skjer det bare i Afrika".
Chimanda Adiche er en overlever som skriver en nokså sterk biografisk preget roman om den tiden. Hennes foreldre og familie opplevde Biafra krigen med all dens grusomhet.
Igjen kan virkeligheten, som påpekt så mange ganger i denne bloggen, være annerledes.
Vi følger en afrikansk familie tilhørende den øvre middelklassen. Intellektuelt sett ønsker den et fritt Biafra, og faller langsomt i den desesperasjonen som inntar alle menneskene i krig, de ser jo forventningene sine spolert litt etter hvert. Det berømte samholdet i den afrikanske familien er også beskrevet på godt og ondt, med sine konflikter og sine gylne øyeblikk.
"En halv gul sol" er en intens og velskrevet fortelling som setter på plass en del brikker i vår felles hukommelse.
6

Kjærlighet i koleraens tid



Da boken av Gabriel Garcia Marquez ble oversatt til norsk i 1986, utløste den for alvor en farsott: nordmenn ble forelsket i spansktalende sør-amerikansk litteratur. Den var så annerledes, fabulerende, nesten burlesk, så fengende. For oss lesere ble det en ny litterær genre, som er stadig populær.


I fjor ble romanen filmatisert av Mike Newell ("Fire bryllup og en gravferd"), med Javier Bardem i hovedrollen. Som boken er filmen lang, varer i over 2 timer, og den greier er såvidt å fange hele bokens rikdom!. . Skal man se filmen eller lese boken? For dere som skremmes av tykke bøker, kan det være en god introduksjon til denne litterære verden, for oss som har lest boken, kan det være en oppfriskning. Det gjenstår et lite spørsmål: " Det var da mye mer enn det?"
6

Les om filmen på FilmWebb
Se utrag på YouTube