torsdag 18. februar 2016

Ikke alt for lovende framtidsvisjoner

To bøker har gjort sterk inntrykk på meg i det siste. De omhandler for så vidt samme tema: vår nærmeste framtid, og Islam.
Om begge er resultatet av en omfattende propaganda, eller bare barn av sin tid, greier jeg ikke å bestemme meg for, men uansett er de høyst aktuelle og relativt skremmende.

"Isak" av B. A. Bull-Hansen kan anses som en ren dystopisk roman. Selv om vi befinner oss fremdeles i det 21. århundre, har en pandemi utradert hele Europa, unntatt Isak i Norge og noen klaner i sør som lever under føydalske forhold. Disse klanene har mange felles trekk med IS bevegelsen, og det lover ikke godt for utviklingen av en ny sivilisasjon. Til tider, er fortellingen så rå at den er vond å lese videre, men en kan tenke at slik går det ikke an at det blir...

Verre blir det med Houellebecq sin fortellingen, som er så troverdig at den kan faktisk bli en realitet. Tittelen "Underkastelse" er en direkte oversettelse av ordet Islam. Her er det ikke snakk om terror eller barbarisme, men om en snikende og altomfattende endring av dagens samfunnsstrukturer. Det demokratiske valgsystemet har gått fallitt, og Det muslimske brorskap har overtatt alle nasjonale politiske verv.

Har vi å gjøre med to visjonnære forfattere eller bare med spekulative litteratur, tiden vil vise...men les bøkene, mens det ennå er tid for det!

9

Ingen kommentarer: