
onsdag 17. desember 2008
Svart av Gunn M. Roll.

mandag 15. desember 2008
Saras nøkkel av Tatiana de Rosnay.

Gjensyn med Istambul

Boken sogner under kriminalromaner, men evnukken Yashim er nærmest en avatar for å ta leseren til Istambul i 1830-årene. Det ottomanske riket er på utraderingspunktet, sultanen ønsker modernisering av bysamfunnet, det intrigeres i haremet og i kasernene, mens diplomatene våker undergangen som gribber.
En del mannlige lesere vil nok sette pris på boken: den har en driv som jeg ville kalle maskulin gjennom hele fortellingen.
onsdag 10. desember 2008
En plass i solen av Liza Marklund.

mandag 1. desember 2008
Svimlende muligheter, ingen frykt av Gøhril Gabrielsen

fredag 28. november 2008

torsdag 27. november 2008
Rødt, fargen for gleden?

Boken "Rød valmue" er likevel ganske annerledes en andre kinesiske romaner som jeg hittil har lest.
Det er en historisk roman som beskriver en rå verden, før Kina gjorde sitt inntog i Tibet, og før Lasha og buddhisme ble altomfattende.
Det er en bok om å tilegne seg makten, koste hva det koste vil: opium mot våpen, sultkatastrofer som maktmiddel, interne konflikter mellom brødre og naboer, summariske avstraffelser... Slik barbarisme leder tankene til vikingstiden, men også til mer aktuelle interne konflikter, som i Sudan, Kongo eller Burma.
Fortellingen føres av en mektig lensherres sønn, som kaller seg tomsing. Ingen vet i hvilken grad han er vel bevart. Det gir ham anledning til å skue tilværelsen med åpent sinn, leve i skyggen av det som skjer, men uten tvil også å være den mest aktive faktoren for historiens utvikling.
Det er den innfallsvinkelen som gjør boken så fengende, tross et svært langsomt forløp.
I oversettelsen av ikke-europeisk litteratur pågår stadig en diskusjon om hvorvidt språket og uttrykket skal tilpasses leserens kulturforståelse , slik at det blir "lettere å forstå". I dette tilfelle ser det ut at oversetteren har tatt vare på den kulturelle fremmedart både i tempo og tankegang. For meg er det et stor pluss: det vekker nysgjerrigheten, og gir en ny opplevelse.
8
Les mer om forfattteren
Mer om Tibet
For å forstå bedre
mandag 24. november 2008
Islansk krim

onsdag 19. november 2008
Fare i rødt av Elizabeth George.

torsdag 13. november 2008
Balansekunst av Rohinton Mistry. 1997.

tirsdag 11. november 2008
Engelens spill av Carlos Ruiz Zafon.
onsdag 5. november 2008
Kongens kvinner av Erling Pedersen.

Handlingen er lagt til Danmark og Norge og året er 1615.
Christian 4. er konge over Danmark og Norge. Hans største fiender er svenskene, trollfolket og katolisismen, så her er det også en del magi og overtro.
Boka tar for seg livet til kong Christian 4. og hans forhold til kvinnene rundt ham. Blant annet handler boka mye om Aona og hennes datter Erla, som ble unnfanget som en følge etter kongens voldtekt. Gjennom disse to får vi høre om livet til de fattigste av de fattige.
Underholdende og lettlest.
5
fredag 31. oktober 2008
Japansk tegnefilm for voksne.

Hayao Miyazaki har også regissert "Min nabo Totora" og "Chihiro og heksene", og begge er mer barnevennlige enn Porco Rosso.
Historien i Porco Rosso er ganske tynn egentlig: en rar rød gris slåss alene mot alle for å opprette noenlunde rettferdighet mot piratene i Adriatikken. Men for en voksen person er filmen spekket med antydninger, og er ganske krass mot alle former for totalitærisme. I så måte kan filmen falle under samme kategorien som "Kamerat Napoleon" . Navnet minner om den røde baronen, filmen legges tydeligvis til Italia i førkrigstiden under Mussolini, den kvinnelige karakteren minner både om Marlene Didrich og kvinnene i "Den store Gastby", Pocco Rossos motstander kunne være en ung Ronald Reagan.... Så er det bare å se filmen, og gjette seg fram til alle de gjemte budskapene, en artig lek for en sen høstkveld. Alle omtalte filmer finnes på biblioteket
7
Les mer om filmen
Se trailer på YouTube
Vingetyven av Tove Nilsen.

Boka er i kjent Tove Nilsen stil- skildrer hverdagslivet med alle sine små detaljer- kanskje vel mye til tider, men en lett leselig bok.
5
Les mer om boken
onsdag 29. oktober 2008
Husker du Biafra?

Chimanda Adiche er en overlever som skriver en nokså sterk biografisk preget roman om den tiden. Hennes foreldre og familie opplevde Biafra krigen med all dens grusomhet.
Igjen kan virkeligheten, som påpekt så mange ganger i denne bloggen, være annerledes.
Vi følger en afrikansk familie tilhørende den øvre middelklassen. Intellektuelt sett ønsker den et fritt Biafra, og faller langsomt i den desesperasjonen som inntar alle menneskene i krig, de ser jo forventningene sine spolert litt etter hvert. Det berømte samholdet i den afrikanske familien er også beskrevet på godt og ondt, med sine konflikter og sine gylne øyeblikk.
"En halv gul sol" er en intens og velskrevet fortelling som setter på plass en del brikker i vår felles hukommelse.
Kjærlighet i koleraens tid

Da boken av Gabriel Garcia Marquez ble oversatt til norsk i 1986, utløste den for alvor en farsott: nordmenn ble forelsket i spansktalende sør-amerikansk litteratur. Den var så annerledes, fabulerende, nesten burlesk, så fengende. For oss lesere ble det en ny litterær genre, som er stadig populær.
I fjor ble romanen filmatisert av Mike Newell ("Fire bryllup og en gravferd"), med Javier Bardem i hovedrollen. Som boken er filmen lang, varer i over 2 timer, og den greier er såvidt å fange hele bokens rikdom!. . Skal man se filmen eller lese boken? For dere som skremmes av tykke bøker, kan det være en god introduksjon til denne litterære verden, for oss som har lest boken, kan det være en oppfriskning. Det gjenstår et lite spørsmål: " Det var da mye mer enn det?"
6
Les om filmen på FilmWebb
Se utrag på YouTube
mandag 27. oktober 2008
Fra Libanon

Denne filmen som er laget i Libanon av en libanesisk regissør, gir et godt supplement, og forhåpentligvis fører den oss litt bort fra lettvinte klisjéer Fire vanlige unge kvinner, en frisørsalong, naboene i gata, alle har sine gleder og sine bekymringer. De er annerledes, som alle andre mennesker kan være, og samtidig så nære at en kan si at de er universiale. Vennskap og kjærlighet er vanlige ingredienser, men er man observant nok, oppdager man at filmen gjemmer små krasse antydninger om politisk undertrykkelse, kvinnefientlighet og muslimsk/katolsk fundamentalisme.
Solen skinner over det hele, uten all det støvet som på Dagsrevyen. Min forestilling om et hensynsløs Libanon i krig, forsvinner for en stund. Jeg tenker at det sitter mange kvinner som dem på norske asylmottak!
7
onsdag 22. oktober 2008
Kjære søte Lars,

Lars minner litt om Forrest Gump på den måten at mange er så glade i ham, uten at han vet det selv. De skal bli hans redning: kjærlighet, omsorg og takhøyde er stikkordene.
Originaliten ligger i settingen [i et nydelig vinterlandskap] , i bilderegien [som slikker på de minste ansiktsuttrykk], og på dialogene som er knappe, langsomme og uten overflødighet. Av det, blir det en rørende feelgood film med mening i.
Filmen ble Oscar nominert i 2007 for beste manus.
8,5
VG-anmeldelse
Se utdrag på YouTube
torsdag 16. oktober 2008
De velvillige?

Jonathan Littell kunne ha skrevet en essay om krigenes råskap, om hvordan eller hvorfor det oppstår situasjoner i utvalgte samfunn som leder til selvutslettelse, tap av selvrespekt som nasjon og nedverdigelse av alle deltakerne. Han velger i steden å skrive en roman om 2.verdenskrig. Han beskriver detaljert daværende Tyskland, om krigsfakta, omtrent som i en fagbok, mot den endelige løsningen mot jødene. Den fiktive hovedpersonen er en tilfeldig ung mann som verver seg like tilfeldig i SS, og i sin ytterste konsekvens blir en av de verste bødlene i Ukraina og Sovjet Unionen. Han skriver sine memoarer, og prøver å forstå.
Et stykke historie om Neew Zealand

7,5
Mer om filmen
NB: filmen er lite kjent: da jeg skulle legge den i vår database, fant jeg ingen andre eks. i andre kjente bibliotek.
mandag 13. oktober 2008
Krim på klosteret

Bare elendighet...

fredag 10. oktober 2008
Tuyas 2 ektemenn

Film av Wang Quanan (Kina) er en av disse smale filmene. Den foregår i den kinesisk Mongolia, blant enkle mennesker i en natur som kan ta pusten av enhver. Menneskene der, som overalt i verden, slitter med sitt: Tuya har både en handikappede mann, barn, en stor saueflokk, og bare seg selv å stole på. Hun er tøff som bare det, men i sitt hjerte er hun full av kjærlighet for sine nærmeste, og alle hun møter på sin vei. Hun gråter av og til, blir ofte sint , kjefter masse, hun er en kvinne av vår tid, i en omgivelse og en kultur som er oss fjerne.
Filmen innbyr til en større forståelse for det almenn menneskelig, og anbefales like sterkt for "feelgood-elskere" som for National Geografic-tilhengere.
7,5
Filmen vant Gullbjørnen i Berlin 2007
mandag 6. oktober 2008
Grotesk lettlest

fredag 3. oktober 2008
Om elegansen!

Det er ikke nødvendigvis klærne, sminken eller legemshøyden som utgjør elegansen! I boken til Muriel Barberry treffer vi en jenteunge -som gjemmer seg for far, mor og søsken- i VIP-miljøet i Paris, en portnerkone Renée - som gjemmer seg bak nylonforklær og bryske manérer -, og en eksentrisk japansk filmregissør, som gjemmer seg fra fansene. De utgjør ikke akkurat skjønnheten som reklameres i glorete magasiner. Men søket etter å bli et tenkende vesen, med empati for medmenneskene fører dem sammen. Dette gir plass i romanen til humor, tristesse og glede. Lyder det vanskelig? Ikke i det hele tatt!
Har du prøvd deg på "Sofies verden", ment at dette var ikke en så god bok og følt deg dum, det har jeg også...selv om jeg bestod en vellykket ex.fil. i sin tid. Her er filosofiske begrep brukt med hensikt, enkelt forklart, pakket inn i en fortelling som holder vann. Det hele får deg til å humre litt, utvikle en liten tanke at det er håp for alle oss som kjenner seg utilpass en gang i blant i dette samfunnet vi er plantet i!
7
Les kritikken
torsdag 2. oktober 2008
Jeg lå på sofa med Irina Palm!

Ikke at hun er så pen! Marianne Faithfull var penere da hun var forelsket i Jagger!
Men for en rustende kveld! En film for voksne, ganske voksne mennesker, med litt livserfaring. Bestemor nærmest prostituerer seg for å redde livet til barnebarnet...Lyder det kjent? Mye stygge scener, men også mye verdighet. Det handler rett og slettom å tørre å være seg selv, gammel, lite pen men med så mye å gi.
8
Official webside