torsdag 23. juli 2015

Lasarus' kvinner

Marina Stepnova skriver om 3 kvinner i en tidsperioden som strekker seg fra før 1917-revolusjonen til Glasnost i Russland.
Alle 3 er knyttet til Lasarus: den første er morserstatningen og idealet, den andre er hustruen og fetisjen, den tredje er barnebarnet. Lasarus har et mildsagt komplisert forhold til kvinner, og hans ikke videre sympatiske personlighet legger premissene for fortellingen. Han er vitenskapsmann, forskningen diktere hele hans framferd, og han bryr seg hverken om politikken, eller hvem han tjener.
Hans menneskelig kraft går ikke upåaktet, og påvirker omtrent alt han rører, ikke minst hans kvinner.

Likevel er den turbulente tiden i Russland-Sovjetunion-Russland som ligger som bakteppe for hele boken: leseren får dermed en grundig innblikk i hvordan intelligentsia taklet og overlevde den.

Barnebarnet har fortellerstemme. Det er henne som fikk meg til å like boken. Fra en barndom som brått tar slutt, vokser hun i ualminnelige kår, uelsket, uten bestemmelsesrett, og dradd til et yrke som hun avskyr. Hun blir ballettdanserinne!
Elsker du ballett eller ikke, vil du dykke inn i miljøet, og jeg lover deg at du aldri vil se på Bolsjoj med samme øyer, etter å ha lukket boken!
8

Ingen kommentarer: