fredag 12. september 2014

Sommerlektyrene uten stor påvirkningskraft

Brudekjolen fra Warszawa av Lot Vekemans.
En, det vi tror, velkjent bakteppe: en "postordre-brud" fra Polen, en traust normann og et giftemål som går i vasken. Boken fører leseren bak sceneteppet, og avdekker et mye mer komplisert liv, samt småligheter og feigheter som kan ødelegge så mye. Grei lesing, men som ikke vil huskes lenge.

Våker over dem som sover av Sigbjørn Skåden
Irriterende fortelling! Kanskje sier det mye om forfatterens talent til å få leseren dit han vi ha ham/henne, om han,  i det hel tatt, er seg beviss målet? Med et samisk samfunn som påberoper seg alle kjente negative klisjeer, og en hovedperson som jeg ikke ville ha tatt i med tang (antydning til lukter og lyder er allstedsnærværende), skaper forfatteren en fortelling som ikke har  høy salgsutbytte som første prioritet, men å innvolvere leseren, det kan han.

Tilbake til Riverton av Kate Morton
Pageturner med alle ingredienser fra "Downton Abbey". Strandlektyre, helst som e-bok.

Kroppen hvor jeg ble født av Guadalupe Nettel
Mye engasjert litteratur er skapt rundt 70-årenes tema. Det ser ut at den pedagogiske, psykologise og politiske utviklingen i etterkant av mai-68, var så revolusjonerende at den har markert nærmest alle barn som vokste opp på denne tiden. Her har vi en meksikansk versjon om/av "elendigheten" fortalt i en kort, mørk og trist roman.

Hr.Penumbras døgnåpne bokhandel av Robin Sloan
"Google kan utrolig mye, men ikke alt...og heldigvis for det!" kunne være moralen til denne fabelen. Boken er bygd som en eventyrfortelling, og spenner seg mellom 1400-tallet og inn i nåtiden. Men leserne som sverger for Kate Moss eller Tom Egeland, bør holde seg unna boken: den har en alt for realistisk slutt for dem.

Ingen kommentarer: