torsdag 16. oktober 2008

De velvillige?


Dette er en tung bok (1.040 s. i norsk utg.), også innholdsmessig! Jeg leste den på originalspråket, for å rekke å gjøre meg en mening om den før neste år.
Jonathan Littell kunne ha skrevet en essay om krigenes råskap, om hvordan eller hvorfor det oppstår situasjoner i utvalgte samfunn som leder til selvutslettelse, tap av selvrespekt som nasjon og nedverdigelse av alle deltakerne. Han velger i steden å skrive en roman om 2.verdenskrig. Han beskriver detaljert daværende Tyskland, om krigsfakta, omtrent som i en fagbok, mot den endelige løsningen mot jødene. Den fiktive hovedpersonen er en tilfeldig ung mann som verver seg like tilfeldig i SS, og i sin ytterste konsekvens blir en av de verste bødlene i Ukraina og Sovjet Unionen. Han skriver sine memoarer, og prøver å forstå.
Det er en tung bok, jeg er ikke ferdig i skrivende stund, men jeg aner mye eksistensialisme som bakteppe for boken[Vi har ikke bestemt å havne i det livet vi har fått tildelt,vi bør derfor gjøre så godt vi kan for å tåle det, siden det uansett avsluttes, uten at vi kan påvirke det betraktelig]. Boken innbyr til refleksjon, særlig om hvordan våre daglige valg kan påvirke et helt samfunn i det lengste, til og med i dagens Norge som føles så trygt. En rik bok som jeg absolutt vil bli ferdig med, ...når jeg blir pensjonist. Den anbefales til alle, enten fordi de er særlig interessert i krigens historie, eller er opptatt av de mer etiske spørsmål ved vår individuell påvirkning av historie.
Leseren må kunne tåle en del sterke scener, som det sies på NRK!

Ingen kommentarer: